Gevaren van straling (van umts): de "asbest van de toekomst"

Artikelen over 'umts':

Home | Aanleiding | Meting | Wat te doen?

Tip: Bekijk de stralingsnormen en -waarden
Terminologie / synoniemen:
Wifi = WLAN = draadloos netwerk (=kleine magnetron, en dat 24 uur per dag!)
DECT = draadloze huistelefoon (= straling van een GSM-mast op 20 meter, en dat 24 uur per dag (ook tijdens niet-bellen))
Filter:
Klik hieronder op een link om naar de bron te gaan.

Draadloos internetten kan uw gezondheid ernstig schaden(-)

Een rapport (31 augustus 2007) van de BioInitiative Working Group, waaraan twintig topwetenschappers uit zes landen hebben meegewerkt en dat gecoördineerd wordt door de universiteit van Albany, New York, komt nu met overtuigende bewijzen: gsm's, WiFi, DECT-telefoons, Bluetooth, Wimax en andere draadloze systemen zijn wel degelijk riskant. Professor Martin Blank, onderzoeker aan de gereputeerde Columbia University, zegt in het rapport: 'De straling dringt diep door in het organisme en verstoort daar biologische processen. Het DNA in sommige celtypes reageert al bij zeer lage stralingswaarden, wat een biochemische stressrespons veroorzaakt.'
De ziektebeelden zijn volgens het rapport ongeveer dezelfde als bij mensen die wonen of werken in de buurt van gsm-of UMTS-antennes: slapeloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, tinnitus (oorsuizingen), prikkelbaarheid, verlies van geheugen en concentratievermogen, verminderd libido, depressiviteit. Slapeloosheid blijkt één van de eerste alarmsignalen te zijn: kennelijk verstoort de straling de melatoninebalans in het lichaam -melatonine is een hormoon dat je biologische klok regelt. Eerdere rapporten brachten het stijgend aantal kinderen met ADHD al in verband met de microgolfstraling.
En dat is niet alles. Nog uit het BioInitiative Report: 'Jarenlang wetenschappelijk onderzoek heeft substantiële bewijzen geleverd voor de stelling dat elektromagnetische straling neurotoxisch én kankerverwekkend is. De straling kan het DNA beschadigen, de immuniteit verstoren, veranderingen teweegbrengen in de hersenactiviteit en de trigger zijn voor hartziekten. We zien al schadelijke effecten bij waarden die oneindig ver onder de normen liggen die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) als veilig worden beschouwd.'
..."dat de straling ongezond is, met op een rij de mogelijke schadelijke effecten: verzwakt geheugen, verminderde leercapaciteit, gedragsstoornissen, hoofdpijn, slapeloosheid, enzovoort.". (Lees de bron)

Substantiële bewijzen: elektromagnetische straling leidt tot allergische en ontstekingsreacties, verandering van immuunsysteem en DNA-beschadiging(-)

Uit het 600 pagina's tellende dikke gebonden BioInitiative Report, geschreven door 14 Internationale wetenschappers, volgen hieronder enkele conclusies:
Er zijn substantiële bewijzen dat elektromagnetische straling leidt tot allergische en ontstekingsreacties, veranderingen in het immuunsysteem en beschadiging van het DNA. Verder zijn er ernstige aanwijzingen dat dit op lange termijn kan resulteren in DNA-breuken en verschillende soorten kanker, permanente celstress ten gevolge van een verstoorde celcommunicatie tussen de cellen onderling en vroegtijdige veroudering en wijzigingen in de hersenfuncties (geheugenverlies, vertraagd leren, tragere motoriek en andere stoornissen bij kinderen, hoofdpijn, oververmoeidheid, slaapstoornissen ....).
Deze effecten treden al op ver beneden de huidige wettelijke stralingsnormen (61 Volt per meter) voor UMTS.
Schadelijke stralingsbronnen geven cumulatieve stralingshoeveelheden: GSM-masten, UMTS-masten, GSM's, WiFi, WiMax, DECT-telefoons, draadloze toestellen, hotspots etc. (Lees de bron)

Electromagnetische straling: verstoorde hormoonhuishouding en kanker(-)

Een wetenschappelijk artikel met 42 referenties.
Veel gezondheidsproblemen hebben verband met EM-straling, incl. kanker (vooral hersenkanker, oogkanker, oorkanker, en (kinder)leukemie, maar ook borstkanker), miskramen, geboorteafwijkingen, chronisch vermoeidheidssyndroom, hoofdpijn, chronische stress, hartproblemen, autisme, leerproblemen, Alzheimer.
Melatonine onderdrukking vindt plaats op frequenties die niet ver boven het stroomnet (50-60 Hz) liggen. Als je naast een electrische wekker slaapt, of bij veel snoeren, dan heb je genoeg EM-straling of de nachtelijke melatonine productie te onderdrukken.
"Neurotransmittors ...play a major role in moods. ... serotonine - dopamine ....emotional response..."
Blootstelling aan EM-straling verhoogt ook het adrenaline gehalte.
Zelfs korte blootstelling aan EM-straling (zoals aan een draadloze telefoon) kan pieken in hormoonwaarden veroorzaken.
Cortisol: suikermetabolisme, bloeddrukregulatie, insulineafgifte, hormoonbalans en immuunsysteemfunctioneren. (Lees de bron)

Draadloos internet = magnetron(-)

De frequentie van Wi-Fi exact dezelfde is als van een magnetron, die destijds juist speciaal gekozen werd om diep in weefsel door te dringen. Wi-Fi wordt naast talloze andere klachten specifiek in verband gebracht met leukemie, kinderkanker, huidkanker, prostaatkanker, borstkanker, zelfmoord, ADHD en grauwe staar. Ook is de straling van Wi-Fi-apparatuur, zelfs bij notebooks, in tegenstelling tot wat beweerd wordt extreem hoog. Wi-Fi is verder samen met UMTS berucht om het feit dat deze straling bijzonder biologisch actief is. Dat wil zeggen dat allerlei schadelijke microben, schimmels en parasieten geactiveerd kunnen worden met Wi-Fi.
Een Wi-Fi notebook gaf op een afstand van 1,5 meter nog steeds een waarde aan van 1580 µWatt/m² en op 10 cm afstand de levensgevaarlijke waarde van 49960 µWatt/m² (vergelijk de bouwbiologische voorzorgsgrens van 10 µWatt/m²).Wanneer er met een Wi-Fi pc of laptop wordt gedownload verdriedubbelt de stralinguitstoot overigens.
BBC Panorama liet in 2007 met een stralingsmeter erbij zien aan welke krankzinnig hoge doses straling Engelse schoolkinderen blootstonden tijdens het downloaden in een van WLAN- en Wi-Fi computers voorziene lesruimte. Deze bedroeg drie keer de stralingsintensiteit van het zwaarste punt in de middenstraal van een UMTS-mast bij de school, dat vlak daarvoor buiten was opgemeten. Dit shockerende feit droeg bij aan deels succesvolle protestacties van 35000 Britse onderwijzers. 9 April 2009 riep de Britse vakbond van onderwijzers opnieuw op alle Wi-Fi / WLAN onmiddellijk uit klaslokalen te verwijderen om te voorkomen dat Britse kinderen massaal onvruchtbaar worden of slachtoffer van een kankerepidemie. (Lees de bron)

Arts geeft vernietigend commentaar bij plannen zendmast(-)

Op de informatiebijeenkomst op 4 sept 2012 in het dorpshuis van Egmond a/d Hoef over de voorgenomen plaatsing van een UMTS-mast op de Weidjes gaf de arts Nico van Amstel namens omwonenden de volgende presentatie (Lees de bron)

Dubbelblinde studie: zeer significante relatie tussen zendmast en ziektes.(-)

Op verzoek van de Gemeente Selbitz (ten zuiden van Jena) werd door Dr. Horst Eger (bekend van de Naila-studie) in samenwerking met de 7 plaatselijke artsen in 2009 een dubbelblinde studie uitgevoerd naar de eventuele invloed van een zendmast voor mobiele telefonie op de gezondheid van omwonenden. [...]Er bleek een statistisch zeer significante relatie te bestaan tussen de afstand tot de zender en symptomen als slaapproblemen, depressies, infecties, huidproblemen, hartproblemen en gewrichtsklachten. (Lees de bron)

Oostenrijk: Verzekeringsmaatschappij verzekert schade door draadloze technologie [GSM, UMTS, Wifi] niet meer.(-)

In Oostenrijk heeft de Oostenrijkse verzekeringsmaatschappij UAVA (Algemeine Unfallversicherungsanstalt) in een rapport van 175 pagina's de vloer aangeveegd met de stelling dat draadloze technologieën onschadelijk zouden zijn. (Lees de bron)

Dr. Ineke C.W.M. Kienhorst (klinisch psycholoog/ psychotherapeut): geschokt door houding van Gezondheidsraad en overheid.(-)

"Desoriëntatie neemt toe: bijv. ’s avonds, komend van een vergadering in mijn eigen dorp (die voor mij in het tuinhuisje is gehouden) weet ik desondanks de weg niet meer naar huis. Neem de verkeerde afslag en beland in een dorp verderop. Uiteindelijk rijd ik een sloot in. ""In maart 2006 was ik zo ziek, dat we een huisje op het platteland hebben gehuurd. We hebben vervolgens twee jaar in drie huisjes gewoond. Bij de eerste twee huisjes, waar we een half jaar zijn geweest, was er geen telefoon en t.v.., m.a.w. geen communicatie meer met de buitenwereld (gsm kon ik zélf niet meer gebruiken). Ik kon niet meer bij mensen in huis zijn (vanwege allerlei systemen in hun huis: dimmers, wifi, trafo’s, spaarlampen etc.,) geen boodschappen meer in het dorp doen. Ik kon zelfs niet meer bij mijn eigen huisarts komen, omdat zij inmiddels in een gebouw was gevestigd, waar allerlei moderne elektronische zaken waren aangebracht."Extreem electrogevoelig geworden na verblijf in de omgeving van zendmasten voor mobiele telefonie. Na lezing van dit schokkend relaas, over omstandigheden waaronder veel slachtoffers lijden die zich daardoor zelfs niet meer kunnen verweren, moeten medewerkers van Antennebureau, Kennisplatform en Gezondheidsraad toch bij zichzelf te rade gaan welke ethische normen zij nog kunnen overschrijden bij voortzetting van hun ''niets aan de hand'' propaganda. (Lees de bron)

Dierenarts onderzoekt verband UMTS mast en slechter functioneren van een melkveehouderij(-)

... dat in Duitsland een dierenarts onderzoek doet naar een slechter functioneren van een melkveehouderij (koeien onrustig, minder melk geven, etc. bij een gelijk blijven van de verzorging ) als enige oorzaak kan aangeven de plaatsing van een UMTS mast en vervolgens krijgt hij eenspreekverbod opgelegd. Wat zeer goed duidelijk wordt is dat het gebruik van DECT telefoon en Wi-Lan systemen in huis en op het werk minstens even problematisch is als de UMTS masten. (Lees de bron)

Experts van TNO, GGD, RIVM en Gezondheidsraad: Houdt GSM-en UMTS-antennes op afstand van wonen en werken (-)

TNO: statistisch significante relatie bestaat tussen welbevinden en UMTS-straling(-)

Een nieuw onderzoek naar het effect van elektromagnetische velden (EM velden) van antennes voor mobiele telecommunicatie op mensen toont aan dat er eenstatistisch significante relatie bestaat tussen het ervaren welbevinden (b.v. duizeligheid, tintelingen en concentratievermogen etc.) van mensen en de EM velden die lijken op die van UMTS antennes. (Lees de bron)

Is UMTS de ASBEST van de TOEKOMST?(-)

Is UMTS de ASBEST van de TOEKOMST? (Lees de bron)

Verhalen over UMTS(-)

diverse verhalen van slachteroffers ten gevolge van UMTS/straling (Lees de bron)

Gezondheidsklachten door C2000(-)

Niet alleen is het C2000 qua systeem een ramp, maar ook qua EM-velden (straling).Prof.Dr. G.J.Hyland en Dr. B.Trower hebben in het verleden al gewaarschuwd voor het TETRA systeem i.v.m. gezondheidsklachten. De vele Noodkreten, o.a. Noodkreet III, uit Tuindorp-Oostzaan in Amsterdam spreken voor zich. Ook in huis is het niet meer veilig vanwege onvrijwillige bestraling. Onlangs is er een Duits meetrapport met grafieken verschenen op lanuv.de, waarin duidelijk staat dat het TETRA/BOS (hier TETRA/C2000) systeem vele malen harder straalt dan GSM 900, GSM 1800 en UMTS tesamen. Vele politieagenten in Engeland ondervinden ernstige gezondheidsklachten door het gebruik van de portofoon evenals burgers die in de omgeving van een TETRA-mast wonen.In opdracht van BiZa komt een te houden onderzoek door dhr. D. Berghuijs voor het ACP ongeloofwaardig over.Minister Ter Horst: "Het al 1 miljard kostende digitale C2000 systeem heeft overduidelijk bewezen dat het niet voldoet in tegenstelling tot het analoge systeem, dus laat gezondheid en veiligheid van burgers voor economische (prestige) belangen prevaleren." (Lees de bron)

TETRA (=C2000) eigenschappen(-)


1. TETRA has a rhythm of its own, its base station beat is 70.56Hz and its repetition frequency is 17.65Hz. Both are harmful frequencies, and are discernable not by fancy electronics, but by simple rectification of the microwave signal.
2. TETRA handsets have a sharp pulse at 17.65Hz, which is a key bio-frequency.
3. TETRA is persistent. Unlike mobile phone masts, TETRA masts are on full power 24/7. Phone masts are quieter at night, TETRA masts carry on the noisy party.
4. TETRA operates at 380MHz, which is more penetrative to buildings and tissues, than 900MHz GSM or up to 2.4GHz 3G (UMTS).
5. TETRA is an elliptically polarised signal, which is indicated in studies to be have more pronounced biological effects. (Lees de bron)

Een visie op stralingsproblematiek(-)

Wanneer er sprake is van een kankerrisico, is dat steevast het geval bij mobieltjes, nooit bij zendmasten. Daarom stel ik dat zendmasten niet kankerverwekkend zijn. Zou dat wel het geval zijn, zou nu iedereen met kanker thuis zitten.
Het is wel zo, dat elektrosmog de in het lichaam aanwezige latente ziektekiemen, evenals kankervirussen als een katalysator doet opbloeien en sneller tot ontwikkeling doet brengen.
Dat is de reden waarom er zoveel kankerclusters rond zendmasten zijn.
Het is een gevolg, niet de oorzaak, want kanker kun je van velerlei oorzaken krijgen.
Bekend is, dat mensen een DECT telefoon nog net kunnen verdragen, maar een klein beetje zendmast erbij doet de boel ontploffen.
Ik vind dat men nu maar eens moet ophouden met steeds maar weer over kanker te zeuren.
Er zijn genoeg andere symptomen, welke ook het leven tot een hel kunnen maken.
...
Typerend is, dat wanneer men in staat is deze elektrosmog velden te vermijden, veel van dergelijke gezondheidsklachten weer verdwijnen.
De zwakste delen in het lichaam beginnen tegen te sputteren.
Er zijn wat algemene kenmerken zoals chronische hoofdpijn, chronische moeheid, slapeloosheid, geheugenverlies, althans het korte-termijn geheugen, allergische reacties, etc.
De lijst staat op de website onder symptomen.
...
75 % van de bevolking heeft een nog redelijk functionerend immuunsysteem, en wordt pas *aangevallen* bij hoogfrequente stralingshoeveelheden van boven de 20-30.000 uW/m², hetgeen bij mobieltjes het geval is. Zendmasten meet ik meestal 200-450 uW/m².
25 % van de bevolking heeft een beschadigd immuunsysteem, en kan *aangevallen* worden bij stralingshoeveelheden van 200-2.000 uW/m².
En nu komt het, waar *wetenschappers* geen flauw benul van hebben:
Elektrosensibelen kunnen al gaan reageren met lichamelijke klachten bij minder dan 1 uW/m²
...
Men moet zich ook realiseren, dat veel mensen helemaal niet weten wat de oorzaken van hun gesteldheid kunnen zijn. Vaak zijn het geheel andere, dan de bekende zendmast.De zendmast is wellicht de druppel, die de met andere rotzooi gevulde emmer doet overlopen, maar vaak niet de oorzaak!
...
Alhoewel daar veel over geroepen wordt, zijn deze golven [UMTS, GSM] op zich niet zo schadelijk. De kneep zit hem in de laagfrequente informatie, de pulsrate en andere zaken.
...
Hieruit blijkt, dat de sterkte van een signaal niet bepalend is voor de reactie van een elektrosensibele persoon, maar kennelijk meer de informatie welke dat signaal bevat. (Lees de bron)

Verandering in bloedwaarden na aanschakeling zendmast bevestigd(-)

Op 6 okt. 2008 publiceerde Stopumts de eerste resultaten van het onderzoek naar bloedwaarden onder omwonenden van een nieuw opgerichte zendmast te Kempten (BED), voor en na inschakeling van de mast. De veranderingen waren dramatisch te noemen. Grafieken van de studie kunt hier bekijken. (Lees de bron)

10-40% waardevermindering huis door GSM/UMTS zendmasten(-)

Is een zendmast te zien vanuit het te taxeren pand dan wordt de waarde onmiddellijk met 10% verminderd. Daarnaast wordt de veldsterkte gemeten en voor iedere V/m gaat er nog eens 10% van de prijs af. Een (hoge) veldsterkte van 3 V/m leidt dus onmiddellijk tot een waardedaling van 40%. Sommige panden in de directe nabijheid van zendmasten blijken zelfs onverkoopbaar. (Lees de bron)

Hoe zit het met de straling van spelcomputers(-)

Veel mensen denken dat het wel meevalt met Bluetooth en andere apparaten die met een relatief laag vermogen zenden over korte afstand. Het is inderdaad zo dat DECT, GSM en UMTS vele malen schadelijker zijn, omdat het vermogen minimaal een factor 100 hoger ligt. Daarom is het ook altijd beter om met een Bluetooth headset te bellen i.p.v. met de draadloze telefoon welke veel harder straalt. Er wordt echter vaak niet bij nagedacht dat Bluetooth apparaten zich meestal lange tijd dicht op het lichaam bevinden en dus in dat opzicht een vergelijkbare sterke belasting vormen. Bovendien is Bluetooth net als GSM en DECT gepulseerd en is de karakteristiek van het signaal vergelijkbaar. (Lees de bron)

4G in de auto, gevaar voor straling(-)

...Maar onderzoeksleider dokter George Carlo kwam tot het verrassend besluit dat er een duidelijk causaal verband is tussen gsm-straling en sommige kankers, meestal hersenkankers met tumoren op de plaats waar men gewoonlijk de antenne van zijn gsm-toestel had gehouden.
Toen dokter Carlo aan zijn opdrachtgevers meedeelde dat de bevolking moest ingelicht worden, werd hij ontslagen en werd zijn studie in het archief weggestoken.
De Europese studie ‘Reflex’heeft aangetoond dat gsm-straling DNA-breuken kan veroorzaken, ook reeds bij veldsterktes die ruim onder de grenswaarde liggen. Reflex was een groot epidemiologisch onderzoek, met dierproeven, dat 43 maanden duurde, van februari 2000 tot augustus 2003.
In Louvain-la-Neuve toonde een zes jaar durend onderzoek aan dat de mortaliteit sterk verhoogt bij ratten die bestraald worden met microgolven.
Aan de universiteit Blaise Pascal van Clermont-Ferrand ontdekte een onderzoeksteam dat een gsm-bestraling van tomaten stressmoleculen genereert in de cellen. Het onderzoek was voor de industrie zeer hinderlijk: het bewees dat gsm-straling een pathologisch proces veroorzaakt zowel bij planten als bij dieren. De overheid maakte een einde aan het onderzoek en sloot het onderzoekscentrum.
Een Duits onderzoek onder leiding van professor Adlkofer kwam in 2007 tot de conclusie dat UMTS veel gevaarlijker is dan de klassieke gsm-straling. Er treden al DNA-breuken op bij tienmaal lagere waarden.
Bij de invoering van UMTS heeft het Nederlandse parlement een onderzoek gevraagd naar de gevolgen voor de gezondheid. TNO, de stichting Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek, voerde dit uit en publiceerde in 2003 het resultaat: 3G wordt door de proefpersonen negatief ervaren, ook door mensen die zeiden nooit last te hebben gehad van de klassieke gsm-straling.
De overheid stopte 3G niet, maar liet, mede met financiering van telecombedrijven, het TNO-onderzoek in Zwitserland in mei 2007 'overdoen'. In het Zwitsers onderzoek hebben tientallen proefpersonen afgehaakt. Ze werden bestraald met sterktes tot 10 volt per meter en verlieten ziek de test.
De onderzoekers beslisten geen rekening te houden met wie zich verwijderde en maakten slechts dossiers op voor 44 van de 117 proefpersonen. Alsof niemand ziek geworden was of last van straling had gekregen, zeiden de onderzoekers. dat UMTS ongevaarlijk was. Een volledig rapport is er nooit gekomen…
De internationale groep wetenschappers heeft op basis van meer dan 1.500 ernstige onderzoeken en publicaties gewezen op het erg toxische karakter van gsm-straling. De groep verzoekt de politieke overheden de grenswaarden zeer sterk te verlagen. Het Europees Milieu Agentschap waarschuwt voor een grote gezondheidsramp indien de normen niet drastisch aangepast worden. (Lees de bron)

Democratie en risico(-)

En uit vrees voor tegenwerking onder gemeenten beperkt het rijk de politieke speelruimte van die gemeenten.
“De nadruk op de noodzaak van uitrollen van de UMTS technologie is, achteraf gezien, discutabel”.
“De manier waarop is omgegaan met wetenschappelijk onderzoek geeft te denken”.
“Het Cofam I onderzoek had aanleiding kunnen zijn om de invoering van de UMTS technologie tijdelijk op te schorten. In plaats daarvan heeft men opnieuw onderzoek laten doen, totdat er resultaten lagen die pasten bij de zeer nadrukkelijke wens om het netwerk uit te rollen“.
“Negatieve onderzoeksresultaten werden slechts gezien als een hinderlijk obstakel, net als protesten van burgers en kritiek vanuit gemeenten”.
“Een tijdelijke stop van de invoering van UMTS had wellicht meer recht gedaan aan de bezwaren en zorgen van burgers en lagere overheden”.
“De bijna autoritaire politieke stijl m.b.t. UMTS masten heeft de houding van de burgers gevormd en tegelijkertijd ruimte gecreëerd voor actie”.
"Op deze manier kan men 100 deelnemers een boterham pindakaas laten eten en aantonen dat pinda-allergie niet bestaat, ook al laat een van de deelnemers daarbij het leven." (Lees de bron)

Topambtenaar: 'Hoofdpijn. Krampen. Flauwvallen. Parkinson. En allemaal door die straling'(-)

De ziekte van Parkinson heeft hij naar eigen zeggen te danken aan de hoogfrequente gepulseerde elektromagnetische stralen die gsm's, UMTS-antennes, looptelefoons en WiFi-modems continu uitbraken. De symptomen: aanhoudende hoofdpijnen, een weerbarstige nek, en één keer verloor hij zelfs minutenlang het bewustzijn. (Lees de bron)

GSM, UMTS, DECT en radongas in bouwmaterialen kunnen ernstige medische klachten veroorzaken(-)

In zijn boek beschrijft hij hoe gevaarlijk straling kan zijn, en hoe weinig bewustwording er is. De grote massa beschouwt verhalen over straling van DECT draadloze huistelefoons al snel als een complottheorie en laat de oren liever hangen naar de overheid die zegt dat het allemaal wel meevalt. Vanden Berghe weet dat het niet meevalt, en biedt naast zijn persoonlijke relaas in het boek ook handreikingen voor beleidsmakers om stralingsniveaus in de toekomst binnen de perken te houden. (Lees de bron)

Oproep aan gemeenteraadsleden: negeer de feiten niet(-)

Partij MenS vindt dat het gemeentebesluit om een UMTS mast in bewoond gebied te plaatsen moet worden teruggedraaid. MenS en Spirit is voorts van mening dat het gevaar voor de gezondheid van de omwonenden via een bloedonderzoek moet worden vastgesteld. (Lees de bron)


Waar staan GSM/UMTS/C2000 masten?

Hier staan GSM/UMTS/C2000 masten voer je woonplaats in


vele documenten op www.stopumts.nl over umts (via Google)


Google: straling

Google News: straling

Google: straling+umts

Google News: straling+umts


3 veelgestelde vragen:
De waarde van straling blijft toch onder de norm?
De overheid zal ons toch wel beschermen?
Er is toch geen wetenschappelijk bewijs?

Tip: Bekijk de stralingsnormen en -waarden
Home | Aanleiding | Metingen | Wat te doen?